Porselein of aardewerk?

Bij porseleinen servies wordt al snel gedacht aan wit en standaard servies. Echter is deze gedachte erg achterhaald. Porseleinen servies is tegenwoordig in alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Maar waarom zou je kiezen voor porseleinen servies en niet voor aardewerk? In deze blog geef ik jou antwoord op diverse vragen over deze serviessoorten. 

Porselein

Porseleinen servies is gemaakt van zeer stevig materiaal. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van witte klei (kaolien). Deze klei wordt gemengd met zilverzand, waardoor het glasachtig wordt, en met veldspaat. Daarna wordt met vocht de gewenste vorm gekneed of geperst. In de oven wordt het porselein op zeer hoge temperaturen gebakken (tussen de 1300 en 1500 graden Celsius). Hierdoor is het porselein zeer stevig en vaatwasser- en magnetronbestendig. Naast de uitstekende kwaliteit heeft porselein ook een luxueuze uitstraling en is het licht in gewicht, waardoor het praktisch is voor dagelijks gebruik. 

Porselein wordt dus geproduceerd met een wit kleisoort. Dit betekent echter niet dat het servies alleen in het wit verkrijgbaar is. Tegenwoordig wordt op het porselein een reactieve glazuurlaag aangebracht. Hiermee kunnen alle kleuren en vormen op het servies gecreëerd worden. 

Aardewerk

Aardewerk is een populair materiaalsoort onder servies. In vergelijking tot porselein zijn er een hoop verschillen. Aardewerk wordt gemaakt van klei. Het wordt gebakken bij lagere oventemperaturen (tussen 800 en 1150 graden Celsius). Hierdoor is het zachter dan porselein. Met een glazuurlaag wordt het servies minder gevoelig gemaakt en komt er een mooie glans op. Aardewerk is dikker en zwaarder dan porselein en het is ook breekbaarder. 

Aardewerk servies is in alle kleuren en vormen verkrijgbaar. Door de reactieve glazuurlaag worden er prachtige exemplaren gecreëerd.

Porselein of aardewerk? 

De grote vraag is nu voor welk materiaalsoort je moet gaan kiezen. In ieder geval zijn in zowel porselein als aardewerk veel uiteenlopende en prachtige serviezen verkrijgbaar. Als we dan verder gaan kijken dan alleen het uiterlijk van het servies komen we bij de kwaliteit en het materiaal. Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer. Een belangrijk aspect waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. 

Als je het aan mij vraagt is de keuze snel gemaakt. Mooi kwaliteit servies, licht van gewicht, kras- en stootvast, geschikt voor dagelijks gebruik en duurzaam. Het klinkt mij als muziek in de oren. Ben jij benieuwd wat voor porseleinen serviezen er allemaal verkrijgbaar zijn? Check dan snel deze link!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *